Select Page

Diabetes adalah penyakit kronik  yang mempunyai terlalu banyak glukosa ( gula) dalam darah. Ini berlaku apabila pengeluaran insulin yang rendah atau tidak atau penggunaan tidak wajar insulin.

Ubat Hepatitis

Apakah Diabetes?

Kebanyakan makanan yang kita makan adalah dipecahkan kepada glukosa (sejenis gula) dan mengalir ke dalam aliran darah, yang merupakan sumber utama tenaga untuk badan kita. Walau bagaimanapun, kehadiran insulin adalah penting untuk menyerap glukosa oleh sel-sel kita . Insulin membolehkan sel-sel kita untuk memecahkan glukosa.

Insulin adalah hormon yang menghasilkan dan merembeskan oleh pankreas. Apabila tahap darah -glukosa naik selepas makan, pankreas secara automatik dapat mengesan paras glukosa , dan ia mengeluarkan kuantiti berkadar insulin dalam aliran darah. Ini membantu sel-sel badan kita untuk mengambil glukosa hadir dalam aliran darah kita , dan dengan itu menyimpan tahap gula darah pada julat yang normal.

Diabetes adalah satu keadaan di mana kuantiti glukosa dalam darah dinaikkan dipanggil hiperglisemia. Ini berlaku apabila ada pengeluaran insulin yang rendah atau tidak atau penggunaan tidak wajar insulin.

Sejarah Diabetes & Pesakit kencing manis

Obesiti & Diabetes – Sushruta ( abad ke-6 SM), yang dikenal pasti dimana kencing manis disebabkan obesiti dan gaya hidup yang tidak aktif. Di samping itu, mencadangkan bersenam untuk membantu menyembuhkannya.

Diabetes diagnosis Purba – India Purba mengenalpasti kencing manis dengan melihat sama ada semut berkumpul di sekitar air kencing, dan mereka merujuk kencing manis penyakit kencing manis . Di samping itu, China, Korea , dan Jepun yang disebut dengan cara yang sama.

Peranan Pankreas di Diabetes – Pada tahun 1889, Joseph von Mering dan Oskar Minkowski menemui peranan pankreas dalam penyakit kencing manis selepas mereka mendapati bahawa, anjing yang pankreas dipotong dikeluarkan gejala kencing manis menjadi punca meninggal dunia.

Insulin dihasilkan oleh Pankreas – Dalam tahun 1910 Sir Edward Albert Sharpey – Schafer mengesahkan bahawa, kekurangan dalam bahan kimia yang dihasilkan oleh pankreas menjadi punca kencing manis.

 

 

 

WhatsApp WhatsApp Sekarang
Hubungi Perunding Kami.