Select Page

Mungkin ada keluarga yang pernah mengalami atau menerima pengalaman bayi mereka mengalami masalah bengkak hati di awal bayi lagi.. Faktor ini adalah berlaku sejak dalam kandungan si ibu lagi. Bayi mempunyai simptom atau tanda-tanda yang seakan sama seperti dewasa

Simptom penyakit ini ialah:

1. Kulit bayi ini berwarna kekuningan. Pada peringkat awal, kekuningan ini dapat dikesan pada bahagian mata putih bayi tersebut
2. Abdomen yang bengkak dan keras. Secara lebih terperinci ialah bahagian abdomen sebelah kanan keras dan bengkak. Sebenarnya bahagian ini bengkak adalah kerana hati yang terletak di kedudukan tersebut telah bengkak dan keras. Ini menjadikan toraks bayi ini besar macam banyak cacing di dalamnya.
3. Muka atau keseluruhan badan sembab atau bengkak seperti mengandungi lebihan air di bawah kulit terutama sekali waktu bangun tidur.
4. Lidah yang banyak keputihan di permukaan atasnya (jelirkan lidah mereka untuk melihatnya)
5. Keletihan pada kanak-kanak tersebut.

Penyakit ini mengikut perubatan doktor dan hospital masih tidak ada ubatnya. Kerana masih tiada ubatnya, rawatan yang dilakukan adalah melalui pembedahan pemindahan hati oleh penderma hati.

Punca penyakit ini sebenarnya ialah pengambilan makanan ringan seperti twisties,  maggi, air bergas dan pelbagai makanan ringan lainnya termasuk coco crunch.  Juga termasuk dalam senarai punca penyakit ini ialah makanan segera seperti KFC, Mc Donald, naget, burger, sosej, aiskrim, potato chips, french fries dsb.

Peringkat umur bayi adalah tidak tetap, ada juga bayi usia 1 bulan sudah menunjukkan tanda-tanda penyakit ini. Ketahui lah risiko masalah hati ini adalah berbahaya. Jadi kami sarankan rawatan Tonik Hati Al Jabbar secepat mungkin sebelum ke tahap kerosakan hati yang teruk.

Bengkak Hati

WhatsApp WhatsApp Sekarang
Hubungi Perunding Kami.